Mechanische ventilatie

Een mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht af uit uw woning. Goed venitileren is belangrijk dit voorkomt schimmel en vocht in uw woning.

Veel gevraagd over Mechanische ventilatie

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Eens in de zoveel jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. U krijgt van te voren bericht.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesystemen metwarmte-terugwin (WTW)is een systeem dat warmte uit de lucht die de woning uitgaat gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kunt u een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje.Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst.Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes. Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Eens in de zoveeltijd komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. Hoe vaak Woongroep Marenland komt verschilt. U krijgt van te voren bericht. De monteur laat dan ook een nieuw filter achter. U kunt het filter dan zelf vervangen als dit nodig is. De monteur legt uit hoe en wanneer u dit doet.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

​Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen. Bij een systeem met 2 standen gebruikt u: Stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, 's nachts en als u op vakantie bent. Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is. Bij een systeem met 3 standen gebruikt u: ​ Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat. Stand 2: als u overdag thuis bent. Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.