Energie besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Op deze pagina vindt u handige tips om energie te besparen.

Veel gevraagd over Energie besparen

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.

Enexis wil slimme meters plaatsen, mag ik deze weigeren?

U mag deze slimme meter weigeren, neemt u dan zelf contact op met Enexis.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Dit zijn handige tips die u helpen energie te besparen: Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwamingsketelen ontlucht de radiatoren regelmatig, in ieder geval 1 keer paar jaar. De verwamingsketel wordt zo veel sneller warm. Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand. Sluit de deur als u een ruimte verlaat. Zet apparaten echt uit, dus niet stand-by. Dit is ook veiliger in verband met brandgevaar. Investeer in energiezuinige apparaten. Hallogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken. Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt. Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaan langer mee en zijn beter voor het milieu. Een screensaver bespaart meestal geen energie. Pas de instellingen van uw computer aan om het stroomverbruik te verminderen.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

Dit zijn handige tips voor het laag houden van de stookkosten: Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed afgeven. Laat gordijnen niet voor de radiator hangen. Droog geen wasgoed op de radiator. Plaats zo mogelijk geen meubilair voor de radiator. Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht. Beperk de temperatuur tijdens de nacht. Gebruik de radiatoren alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet verwarmde/koelere ruimten. Verwarm geen ruimten die u niet gebruikt (maar voorkom bevriezing). Let op uw temperatuurinstelling want elke graad minder levert ca. 6 procent besparing op! Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat en een uur voordat u gaat slapen op een lagere stand. Nog meer tips? Kijk op de website.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Of monteer een thermostaatkraan en zet deze op de laagste stand. Dit scheelt veel geld. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen15 minuten open, met de kachel uit. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

Plaats een waterbesparend dopje op de kranen in toilet en badkamer. Hiermee verbruikt u de helft van het water voor tandenpoetsen en handenwassen. Douche maximaal5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen. Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Onbewust lekt er heel wat water weg.