Start versterking appartementencomplex Appingedam

Op maandag 16 november is┬áNationaal Co├Ârdinator Groningen (NCG) gestart met de versterking van een appartementencomplex aan de Snelgersmastraat in Appingedam. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bouwbedrijf Paas en duren ongeveer zes weken. De versterking is nodig om het gebouw bestand te maken tegen zware aardbevingen.

Het complex is in eigendom van Woongroep Marenland. Het bevat zes appartementen en staat op dit moment leeg.

Stalen ankers

Uit de opname en beoordeling die NCG heeft uitgevoerd, bleek dat het appartementencomplex niet voldoet aan de veiligheidsnorm. Bij een zwaardere aardbeving kunnen de wanden en het plafond dusdanig bewegen dat er een instabiele situatie ontstaat. Daarom worden stalen ankers geplaatst aan de binnenzijde van het gebouw. Deze ankers vormen een verbinding tussen de wanden en de fundering en de wanden en het platte dak.

Zorgprogramma

Het appartementencomplex had voorheen een zorgfunctie. In het complex konden mensen begeleid wonen. Daarom maakt de versterking van het pand onderdeel uit van het zorgprogramma. In het zorgprogramma worden vijftig panden in het aardbevingsgebied versterkt en op negen locaties worden nieuwe zorgvoorzieningen gerealiseerd. Het gaat om panden waar intramurale zorg wordt verleend, zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.