Opgeleverde woningen fase 1 in Opwierde-Zuid

Bouwgroep Dijkstra Draisma leverde de laatste woningen van fase 1 op aan Woongroep Marenland. In de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam worden in totaal 233 woningen gesloopt, dit gaat om 164 huur- en 69 koopwoningen. Hiervoor worden in twee fasen 184 woningen teruggebouwd. Buiten de wijk realiseerde Bouwgroep Dijkstra Draisma al eerder 49 nieuwe huurwoningen. De woningen worden gesloopt en herbouwd in kader van het versterkingsprogramma door de gaswinning in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen en Woongroep Marenland.

Bouwen in twee fasen
Het project is een mix van huur- en koopwoningen en opgedeeld in twee fasen: in fase 1 zijn 86 woningen gebouwd en in fase 2 worden dit 98 woningen. Na een intensief voorbereidingstraject met huisbezoeken, open dagen en ontwerpsessies zijn de plannen samen met de eigenaren en huurders voor de wijk tot stand gekomen.

In januari 2020 is gestart met het slopen van de eerste woningen. Tijdens de periode van de sloop- en nieuwbouw wonen de bewoners in een wisselwoning. Nu, een jaar later, zijn de nieuwe duurzame en aardbevingsbestendige woningen van fase 1 opgeleverd aan de eigenaren en huurders. De meeste bewoners van fase 1 wonen alweer in de nieuwe woning. De bouw is voorspoedig en volgens planning verlopen. Door de samenwerking met verschillende partijen èn de bewoners was dit mogelijk. De nieuwe wijk heeft  uit verschillende architectuurstijlen, die met elkaar een samenhangend beeld vormen. Ook is er meer ruimte voor groen en parkeren. 

Ervaringen van het afgelopen jaar
Familie De Vries is in november terugverhuisd naar de nieuwe duurzame en aardbevingsbestendige woning aan de Beukenlaan. Meneer en mevrouw de Vries woonden 10 à 11 maanden in een wisselwoning. De oude woning werd eerst gesloopt, en daarna ging de nieuwbouw van start. Ongeveer 400 meter verderop kregen ze een plekje in een wisselwoning. Niet te ver vanaf de bouw, geeft meneer De Vries aan: “Dat was heel mooi, we zeiden altijd: we gaan naar ons vakantiehuisje. Nou, was dat trouwens in de zomer wel even afzien, het was zo nu en dan erg warm. We konden hier vanaf een afstand de bouw goed volgen, alles liep goed op schema”. Ze zijn positief over de begeleiding tijdens de periode van de sloop en nieuwbouw: “Als er wat was kon je altijd contact opnemen, zelfs via de chat, en daar werd altijd heel snel op gereageerd. Dit ging heel goed, zonder meer”. Op de bovenverdieping kozen zij voor een dakkapel, “Hier ben ik heel blij mee, dit geeft extra licht en ruimte. Ook kregen zij tijdens de bouw een rondleiding op de bouwplaats en konden ze hun nieuwe woning alvast bewonderen, “Heel leuk om mee te maken en om tussendoor even om het hoekje te kijken”, aldus De Vries. Bouwgroep Dijkstra Draisma hoort van veel bewoners, zowel huurders als kopers, dat ze het prettig vonden dat er veel keuzemogelijkheden waren, om de nieuwe woning te laten voldoen aan de persoonlijke woonwensen.

Planning voor het komende jaar
De sloop van de bestaande woningen in fase 2 is in december begonnen. De vloeren van de eerste nieuwe woningen zijn al gelegd. Vanaf het najaar worden de eerste nieuwe woningen van fase 2 opgeleverd. Naar verwachting worden de laatste woningen begin 2022 opgeleverd.