Open huis aardbevingsbestendige nieuwbouw Appingedam

Eerste bewoners tevreden over nieuwe woningen aan de Focco Ukenalaan

In Appingedam krijgt een groot aantal mensen de komende tijd een nieuwe woning. Tot nu toe konden bewoners alleen op papier zien hoe hun nieuwe woning eruit komt te zien, maar sinds woensdag 8 januari ook in het echt. Twee nieuwe, gasloze en aardbevingsbestendige woningen aan de Focco Ukenalaan werden gisteren door Woongroep Marenland en Bouwgroep Dijkstra Draisma open gesteld voor de bewoners. Veel bewoners die een soortgelijke woning krijgen grepen dit moment aan om een kijkje te nemen. Zo kregen ze een goede indruk van de wijze waarop hun nieuwe huis wordt ingedeeld, hoe het wordt opgeleverd en welke keuzes ze nog kunnen maken.

Nieuwbouw in Appingedam
In opdracht van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma 233 nieuwe, aardbevingsbestendige woningen in Appingedam; 164 huurwoningen en 69 koopwoningen. De eerste 24 nieuwe woningen aan de Focco Ukenalaan zijn inmiddels klaar. Twee van deze woningen konden 8 januari bezocht worden door de toekomstige huurders en kopers.

Alle bewoners worden begeleid richting de tijdelijke woning, tijdens de bouw en de verhuizing naar hun nieuwe woning. Marjan de Boer, bewonersbegeleider bij Woongroep Marenland: “We vinden het belangrijk dat onze huurders veilig wonen. Met dit project geven we hier invulling aan en daar zijn we trots op. Er zijn 24 levensloopbestendige woningen gebouwd aan de Focco Ukenalaan, geschikt voor kleine huishoudens en senioren. De woningen zijn aardbevingsbestendig, gasloos en zeer energiezuinig.” De Boer organiseerde het open huis samen met bewonersbegeleider Eelkje Mollema van Bouwgroep Dijkstra Draisma. “Naast deze straat bouwen we in de wijk Opwierde Zuid de komende maanden meer nieuwe woningen. Voor deze bewoners is zo’n middag hartstikke handig, zodat ze alvast keuzes kunnen maken voor hun nieuwe huis straks”, aldus Mollema.

Open huis
Woongroep Marenland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Nationaal Coördinator Groningen organiseerden dit open huis om op een praktische manier informatie te geven aan de toekomstige bewoners. Mollema: “Huurders en kopers konden kijken hoe het wordt opgeleverd en wat de opties zijn. Ook is het prettig om te kunnen kijken hoe de ruimtes zijn ingedeeld, vaak lijkt dit in werkelijkheid anders dan wanneer het op papier geïnterpreteerd wordt. De reactie van kijkers is dat het veel ruimer en lichter is dan dat ze hadden verwacht.” Van alle partijen waren er contactpersonen aanwezig om vragen te beantwoorden. Alle huurders en kopers gingen dan ook goed geïnformeerd naar huis.

Tevreden bewoners
Aan de Focco Ukenalaan hebben de eerste bewoners inmiddels hun intrek genomen. De familie Windt zit op dit moment midden in de verhuizing. Ze zijn blij met de hulp die ze tot nu toe hebben gekregen. Mevrouw Windt vertelt: “Eerst keken we erg op tegen het verhuizen en de nieuwe woning, maar nu ben ik heel blij. Het ziet er mooi ruim en licht uit en het is lekker warm. Als de verhuizing ook achter de rug is en alles is uitgepakt, dan gaan we echt genieten!”. “Toen we verhuisden zagen we pas hoe oud en uitgeleefd ons vorige huis er uit zag,” geeft meneer Windt aan, “we zijn heel gelukkig met ons nieuwe huis én we hebben nu meteen een slaapkamer beneden”. Meneer en mevrouw Windt zijn erg te spreken over de communicatie met zowel Woongroep Marenland als Bouwgroep Dijkstra Draisma. Ze zijn goed op de hoogte gehouden, de verwachtingen waren duidelijk en ze zijn tevreden met de service die hen is aangeboden.