Eerste opleveringen fase 2 bouw Opwierde-Zuid

De eerste bewoners van de tweede fase van Opwierde-Zuid in Appingedam hebben de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen. Woensdag 6 oktober vierden gemeente Eemsdelta, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Woongroep Marenland dit samen met de bewoners. 

De uitvoering van het complexe project startte in januari 2020 met de sloop en nieuwbouw van 164 huurwoningen en 69 koopwoningen in Opwierde-Zuid. Deze woningen zijn gesloopt, omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn. Begin 2022 zullen alle woningen opgeleverd zijn.

In het kader van het versterkingsprogramma worden er nieuwe aardbevingsbestendige, duurzame en aardgasvrije woningen teruggebouwd. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een warmtepomp om de woning te verwarmen.

Onthulling gedicht
Meneer Baarschers, bewoner van Opwierde-Zuid schreef een gedicht over de wijk. Het gedicht heeft nu een plekje aan de gevel van één van de nieuwe woningen. Samen met Annalies Usmany, wethouder gemeente Eemsdelta en Gerke Brouwer, directeur-bestuurder Woongroep Marenland onthulde meneer Baarschers het gedicht en droeg hij het voor.

Meneer Baarschers laat weten trots te zijn op zijn gedicht aan de gevel. “Het is toch mooi om je naam te zien zo groot op een woning.”

Nieuwe inrichting van de wijk
Opwierde-Zuid wordt helemaal opnieuw ingericht.  Er is gekozen voor een ruimere opzet van de wijk (184 woningen in plaats van 233) met meer ruimte voor groen, waterpartijen en parkeren. Daarom komen er 49 woningen minder terug in de wijk. Dit aantal woningen is ter compensatie teruggebouwd aan de Focco Ukenalaan, Patrimoniumstraat en de Opwierderweg.

Gezamenlijk project
De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht  van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de sloop van de oude woningen en het bouwen van de nieuwe woningen.